Transformatie monumentale gebouwen en landschap

Monumentale gebouwen, monumentaal landschap

Crailo maakt onderdeel uit van het collectieve geheugen van ’t Gooi. Het is bekend en bemind bij de lokale gemeenschap. Het gehele gebied, en daarmee het Kazernekwartier, vraagt om een respectvolle en doordachte aanpak die recht doet aan het bijzondere historische karakter. Iedere ingreep moet worden gewogen en passen bij de kwaliteit van het militaire en landschappelijke ensemble. Het voormalige keukengebouw vormt met zijn ligging en oriëntatie op de centraal gelegen appèlplaats het karakteristieke en kloppend hart van het Kazernekwartier. Ook in de (bestaande) natuurlijke omgeving wordt het contrast vergroot. De bomen en natuurlijke inrichting conformeren zich niet aan de door mensen ingebrachte ordening, in die zin dat de bomen deze structuur niet volgen. Alleen de Laan van Crailo heeft een bomengalerij en als hoofdas daarmee een eigen herkenbare identiteit. De uitstraling, het programma en het gebruik van het kloppende hart dragen in belangrijke mate bij aan het karakter en de identiteit van de planontwikkeling en de interactie tussen toekomstige bewoners/gebruikers, omwonenden en bezoekers.

Buurtschap voor iedereen

Deze unieke plek in 't Gooi met een onderscheidende identiteit wordt gekenmerkt door belangrijke thema’s als; samenhang in ontwerp, ruimte voor ontmoeting, toegankelijk en het bewust kiezen
voor gedeelde waarden. Een sociaal duurzame wijk die uitgroeit tot een plek waar uiteenlopende doelgroepen in verschillende levensfasen samenleven. Wat hen bindt is de liefde voor groen,
natuur en het karakter van het oude kazerneterrein. De bebouwing is gericht op de gedeelde en gemeenschappelijke ruimten, bijvoorbeeld door de plek van de entree, gedeelde voorzieningen, buitenruimten en balkons. Een ‘Wanderpad’ verbindt de verschillende delen van de wijk en stimuleert ontmoeting en het ontdekken van het Kazerneterrein. De wijk biedt, als onderdeel van het buurtschap Crailo, gedeelde ruimtes en gedeelde voorzieningen voor bewoners en bezoekers, en verleidt tot collectief gebruik, nodigt uit, inspireert en brengt mensen en activiteiten bijeen. Iedereen is welkom en wordt gezien.

Toolbox modulair bouwsysteem

Geïnspireerd op de voor die tijd rationele architectuur van Boost is voor de ontwikkeling van het Kazernekwartier een Toolbox ontwikkeld. Daar waar de gebouwen vanuit cultuurhistorisch perspectief en/of bouwkundige staat aanpasbaar zijn, worden deze vernieuwd.
Waar dat om cultuur­historische, kostentechnische en/of energetische redenen niet wenselijk is,
blijft de oorspronkelijke bebouwing gehandhaafd.

Een Toolbox met een modulaire bouwsysteem vormt de basis van alle ingrepen: van de herbestemming van legeringsgebouwen tot nieuw te maken boswoningen. Van XS to XL.
Vaste, te prefabriceren modules worden toegepast in plattegronden, draagconstructies
en gevels. De constructieve modules worden deels in hout uitgevoerd. De keuze voor het modulaire bouwsysteem maakt een eigentijdse vertaling mogelijk van de kenmerkende rationele bouwsystematiek van de kazerne van Boost.

Het werken met modules komt de bouwsnelheid, bouwkwaliteit en afvalbeperking ten goede.
Het hoge percentage prefab betekent dat op locatie alleen bouwdelen worden gemonteerd. Het modulaire systeem voor de nieuwbouw borgt naast voortgang en betaalbaarheid, evenzeer de kwalitatieve ambitie van silent architecture.