Architectuur

Silent Architecture haalt z’n kwaliteit uit een combinatie van begrip van de context, respect voor de eigenheid en zeggingskracht van de bestaande gebouwen, oprecht materiaalgebruik en aandacht voor details. Dat vormt voor ons de basis van ons ontwerp voor het Kazerneterrein. Van de betrokken ontwerpers vraagt dat een dienstbare houding.

De door Boost ontworpen Legeringsgebouwen zijn, zeker voor hun tijd, behoorlijk rationeel en eenvoudig van aard en opzet. Toch oogt de architectuur menselijk en vriendelijk. Zelfs de strenge stedenbouwkundige opzet van het kazerneterrein verandert daar niets aan. Het vriendelijke schuilt in de asymmetrische volumes en de toepassing van warme materialen en in elkaar grijpende schilddaken. Hierdoor ontstaat een traditioneel beeld; een plek waar de soldaten zich thuis konden voelen. Kenmerkend zijn ook de samengestelde volumes met verschillende hoogteaccenten en het spel met horizontale en verticale lijnen en elementen. De herhaling in vorm, materiaal en detaillering zorgt voor balans. Het schept rust op het terrein. De repetitie zit zowel in de vorm als in de details: de bakstenen plinten, de overstekende goten, de verticaal georiënteerde gevelopeningen, de vensters met terugkerende roedeverdelingen en de uitstekende betonnen lateien. Hier en daar bracht Boost subtiele bakstenen accenten aan, zoals bij de entree van het badhuis en transformatorhuisje. Ook paste hij een opvallend Twents baksteenverband toe bij de Legeringsgebouwen. In het ontwerp van de nieuwe woningen keren de bovengenoemde kenmerken op subtiele wijze terug. Daarbij hebben we de vraag naar platte daken bij de nieuwbouw geïnterpreteerd als een uitnodiging om weg te blijven van historiserende persiflages op de jaren dertig architectuur van Boost. Iedere nieuwe invulling kopieert niet, maar is zich wel bewust van de monumentale waarde van de kazerne. Eenvoud vormt het credo. Met deze Silent Architecture voegen we een nieuwe betekenisvolle laag toe aan het gebied; eigentijds, maar minstens zo passend bij alles wat er al is.

ARCHITECTUUR

Een solide uit baksteen opgetrokken hoofdvolume vormt de basis van alle woningbouw. De aluminium puien krijgen een donkere kleur. Colonnades ter plaatse van het bosterras, de woningentrees en de verspringingen in de verdiepingen omkaderen de privéruimtes en zorgen
voor een heldere overgang tussen de woning en het bos. Op een aantal plekken maken we de volumes open met frames dan wel colonnades van baksteen, hout of beton. Op deze manier geven we vorm aan de overgang tussen gebouw en het omliggende (semi)publiek toegankelijke groen.
Het militaire erfgoed keert terug in de aandacht voor de lateien, de woningentrees en de aftekening van de plint.

De verwijzingen naar de architectuur van Boost zitten in het gebruik van solide bakstenen volumes, de rustige ritmiek van gevelopeningen en de toepassing van de kolommen of penanten die verbonden zijn met horizontale verbindingen in hout, metselwerk of beton. Verder keert het spel met het metselwerk terug in een eigentijdse mix. Van een afstand zie je vooral solide volumes en colonnades in het groen. Maar hoe dichterbij je komt, hoe meer detail zichtbaar wordt. Dit is ook een knipoog naar de natuurlijke omgeving. Zoals boombladeren de ervaring van daglicht beïnvloeden, doen de gevels dat ook.