Natuurinclusief bouwen

Natuur inclusief en contextbewust bouwen is voor ons vanzelfsprekend. Het bestemmingsplan voor het Kazernekwartier speelt hier al op in. Zo zijn op de boomrijke kavels veel minder woningen geprojecteerd dan op de boomvrije kavels. Behoud van groen staat voorop, en dan niet alleen de bomen die als monumentaal aangemerkt zijn. Alle nieuwe bebouwing schikken we tussen het groen, op zo’n manier dat de impact op het boslandschap minimaal is. Daarmee versterken we de identiteit van gebouwen ingekapseld in de natuur. Waar nodig en/of mogelijk planten we (extra) bomen en planten terug. Daarnaast maken we, ter versterking van de flora en fauna, plekken waar de natuur z’n gang kan gaan.

Ook bij het ontwerp van de nieuwe uitbreiding van het Keukengebouw is uitgebreid aandacht besteed aan ecologie. Zo worden de plinten van de nieuwbouw ten opzichte van de hoofdgevel naar buiten geplaatst. In de tussenliggende ruimte is plek voor groenstroken die stimulerend zijn voor flora en fauna. Door de terugkeer naar de oorspronkelijke opzet van het Keukengebouw – het ontwerp van Boost – kunnen we tussen de nieuwbouwvleugels ruime groenzones maken, op meerdere niveaus.

Alle nieuwe platte daken worden groen beplant met lokale plantensoorten, al dan niet gecombineerd met PV-panelen. Op de biodiverse groene daken creëren we een aantrekkelijke habitat voor bijen, vlinders en andere insecten. Het metselwerk wordt voorzien van nestkasten voor vogels en vleermuizen; zodanig dat mens en dier geen overlast van elkaar ervaren, maar juist naast elkaar kunnen leven. Bij aanwezigheid van vleermuizen in de bestaande kelders van het Keukengebouw, compenseren we deze met behuizingen in de warme kant van de gevel. Daarnaast zorgen we dat de vleermuizen hier een fijn onderkomen hebben en plaatsen we op verscheidende locaties  vleesmuiskasten.

Ook zorgen we dat gevelgroen deels vanuit volle grond kunnen begroeien. Zo worden de natuur inclusieve ingrepen nadrukkelijk onderdeel van de architectuur van de woningen. Natuur inclusieve gebiedsontwikkeling gaat om de toepassing van de juiste soorten, het creëren van de juiste condities en samenhang en kennis van zaken als nabijheid, uitvlieghoogte, invliegopening, temperatuur, oriëntatie en verlichting waar het de toepassing van nestkasten betreft. Door overal voldoende ruimte te reserveren in de gevelopbouw, bieden we de mogelijkheid om de verschillende voorzieningen modulair toe te passen.

TRANSFORMATIE VAN HET BESTAANDE LANDSCHAP

1. Het gefaseerd ‘terugzetten’ van het bos: daar waar bos dient te verdwijnen, wordt niet gekozen voor kaalslag maar voor een langzame omvorming. Het bos wordt gefaseerd uitgedund, waarbij in de eerste plaats de exoten verwijderd worden (om uitzaaiing ervan te vermijden). De uitdunningen kunnen, afhankelijk van de locatie willekeurig of groepsgewijs worden uitgevoerd. Het streefdoel is om deze omvorming binnen enkele jaren te realiseren.

2. Het uitdunnen van plekken waar dat juist nodig is zorgt voor diversiteit in omstandigheden - licht, zon, schaduw, droogte of water - en stimuleert een rijke ecologische diversiteit. gekapte bomen en struiken worden ingezet als voeding voor de bodem (op een natuurlijke wijze) en waar mogelijk hergebruikt als bouwmateriaal voor gedeelde voorzieningen of  natuur inclusieve ingrepen (insectenhotels etc.).

3. Op basis hiervan en met een zorgvuldige beplantingsanalyse worden geschikte plekken voor ontwikkeling aangewezen. Gebouwen worden zo gepositioneerd dat ze een minimale impact op het natuur hebben. We beperken de voetprint maximaal en passen een bouwmethodiek toe die een zo minimaal mogelijke impact hebben; gebouwen als gast in de bos.

4. Op een natuurlijke wijze ontwikkelt gaandeweg een nieuw, robuust ecosysteem. Het nieuwe Kazerne kwartier biedt het raamwerk waar natuur kan floreren. Een natuurrijke buurt waar men onderdeel van ecologie is en waar ingrepen in het landschap het landschap versterken.